14/02/2023

Je li kupnja nekretnina na dražbi legalna i sigurna?

Je li kupnja nekretnina na dražbi legalna i sigurna?

Kupnja nekretnine na dražbi može biti izvrsna opcija za one koji traže jeftiniji način kupnje nekretnine. Međutim, prije nego što se odlučite na ovaj korak, treba imati na umu neke važne činjenice.

Prvo, važno je provjeriti da li je dražba legalna i legitimna. U Hrvatskoj, javne dražbe organiziraju se prema Zakonu o javnoj dražbi (NN 66/93 i 26/03), te se uvjeti prodaje i kupovine jasno definiraju u okviru tog zakona. Prije sudjelovanja u dražbi, treba se provjeriti da li je organizator dražbe ovlašteni pravni subjekt za organizaciju dražbi.

Drugo, kao i kod svake kupovine nekretnine, treba provjeriti da li postoji bilo kakva teret na nekretnini, poput hipoteke, založnog prava ili drugih tereta koji bi mogli utjecati na vlasništvo i uporabu nekretnine. Ove informacije se mogu dobiti iz zemljišne knjige ili drugih službenih izvora.

Treće, potrebno je obratiti pažnju na uvjete prodaje i kupovine. Uvjeti dražbe i zaključenja kupoprodajnog ugovora trebaju biti jasni i nedvosmisleni, te treba izbjegavati bilo kakve sumnjive uvjete ili skrivene troškove.

Ukratko, kupnja nekretnina na dražbi može biti legalna i sigurna opcija, ali samo ako se pridržavate gore navedenih savjeta i provjeravate sve potrebne informacije prije nego što se odlučite na kupovinu.

Licitacija

.hr

info@licitacija.hr
Svakim danom 0-24
Licitacija.hr je vodeći portal za praćenje licitacija u Hrvatskoj.
Podaci su preneseni u dobroj vjeri te ne snosimo odgovornost za korištenje i točnost samih informacija.

© 2023 Licitacija.hr
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram