dražbe nekretnina

Dražbe nekretnina predstavljaju intrigantan način kupnje i prodaje nekretnina koji postaje sve popularniji diljem Hrvatske. Bez obzira jeste li prvi put sudionik u dražbi ili već iskusni igrač, razumijevanje ovog procesa ključno je za postizanje uspjeha. Kupnja nekretnine na javnoj dražbi može biti sjajan način da dođete do imovine po povoljnijoj cijeni od tržišne. Međutim, prije nego što se upustite u ovaj proces, važno je da se upoznate s osnovnim koracima i mogućim rizicima.

Što su dražbe nekretnina?

Dražbe nekretnina su proces prodaje nekretnina putem javnog nadmetanja, gdje kupci daju ponude za kupnju nekretnine, a najviša ponuda osvaja. Ovaj transparentan proces pruža mogućnost kupcima da steknu nekretnine po povoljnim cijenama, dok prodavateljima omogućuje brzu i učinkovitu prodaju svojih nekretnina.

Kako funkcionira postupak dražbi nekretnina?

 1. Pronađite nekretninu koja vas zanima: Najbolji način da pronađete nekretnine koje se prodaju na javnoj dražbi je da pratite web stranice Agencije za financijsko agencije (Fina), sudova i web stranicu s oglasima za nekretnine na dražbi poput licitacija.hr.
 2. Pregledajte uvjete dražbe: Pažljivo pročitajte uvjete dražbe koji se nalaze u oglasu. To uključuje procijenjenu vrijednost nekretnine, minimalnu ponudu, rok za uplatu jamčevine i način sudjelovanja u dražbi.
 3. Istražite nekretninu: Prije nego što sudjelujete u dražbi, važno je da istražite nekretninu i uvjerite se da je u skladu s vašim potrebama i mogućnostima. To možete učiniti tako da razgledate nekretninu, ako je to moguće, te da pročitate sve dostupne dokumente o njoj.
 4. Registrirajte se za dražbu: Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u dražbi, potrebno se registrirati kod suda ili Agencije za financijsko agencije, ovisno o tome tko provodi dražbu. Registracija obično uključuje izradu pismenog zahtjeva i plaćanje jamčevine. Sve potrebne informacije gdje možete pristupiti dražbi dobiju registriran korisnici, odnosno korisnici jednog od paketa usluga.
 5. Sudjelujte u dražbi: Na dan dražbe, dođite na određeno mjesto u navedeno vrijeme. Dražba se obično održava u sudskoj zgradi ili online. Dražba teče tako da licitatori nude više novca za nekretninu, a nekretnina se prodaje onome tko je ponudio najvišu cijenu.
 6. Platite kupninu: Ako ste pobjednik dražbe, dužni ste platiti kupninu u roku koji je naveden u uvjetima dražbe. Nakon što je kupnina uplaćena, sud će vam izdati rješenje o dodjeli nekretnine.

Kako se pripremiti za sudjelovanje u dražbi?

Priprema je ključna za uspješno sudjelovanje u dražbi nekretnina. Prije nego što se odlučite sudjelovati, važno je istražiti tržište, odrediti svoj budžet i razumjeti uvjete dražbe. Također, preporučuje se obavljanje pregleda nekretnine kako biste se uvjerili u njezinu stvarnu vrijednost i stanje.

Savjeti za uspješnu kupnju na dražbi

 • Postavite maksimalni iznos koji ste spremni platiti i držite se tog limita.
 • Budite spremni brzo reagirati i donositi odluke tijekom dražbe.
 • Pažljivo pročitajte uvjete dražbe i razumite svoja prava i obveze kao kupac.

Uloga FINA-e u dražbama nekretnina

U Hrvatskoj, Financijska agencija (FINA) igra ključnu ulogu u organizaciji i provedbi dražbi nekretnina. FINA djeluje kao posrednik između prodavatelja i kupaca te osigurava transparentnost i sigurnost tijekom procesa dražbe.

Jedan od načina na koji FINA provodi dražbe je putem e-dražbi, koje su postale sve popularnije zbog svoje praktičnosti i efikasnosti. E-dražbe omogućuju sudjelovanje u nadmetanju putem interneta, eliminirajući potrebu za fizičkim prisustvom na lokaciji dražbe.

Kako funkcioniraju e-dražbe?

Prije početka e-dražbe, FINA objavljuje obavijest o nekretnini koja je predmet prodaje, zajedno s datumom početka i završetka dražbe. Potencijalni kupci imaju priliku pregledati dokumentaciju o nekretnini te se registrirati za sudjelovanje u dražbi putem internetskog portala FINA-e.

Na dan početka dražbe, registrirani kupci imaju priliku dati svoje ponude putem internetskog portala. Ponude su anonimne i vidljive samo organizatoru dražbe. Tijekom trajanja dražbe, kupci mogu pratiti status svojih ponuda i, prema potrebi, povećavati iznose svojih ponuda.

Po završetku e-dražbe, najviša ponuda postaje pobjednička i kupac koji je dao tu ponudu obvezuje se na kupnju nekretnine. Nakon potvrde kupnje, kupac je obavezan platiti određeni iznos kapare u roku određenom uvjetima dražbe.

Prednosti e-dražbi

E-dražbe pružaju niz prednosti za sve sudionike uključene u proces. Za kupce, e-dražbe omogućuju sudjelovanje u nadmetanju iz udobnosti vlastitog doma te olakšavaju praćenje i upravljanje ponudama. S druge strane, prodavateljima pružaju brži i efikasniji način prodaje nekretnina, uz smanjenje administrativnih troškova i povećanje transparentnosti procesa.

Dodatne napomene

 • Nekretnine se na javnim dražbama obično prodaju po cijeni koja je niža od tržišne vrijednosti.
 • Važno je da ste upoznati s svim rizicima vezanim za kupnju nekretnine na javnoj dražbi prije nego što sudjelujete u dražbi. Na primjer, nekretnina može biti opterećena hipotekom ili drugim teretima, a možda će vam biti potrebno uložiti novac u renoviranje ili sanaciju.
 • Preporučuje se da se za pravni savjet obratite odvjetniku prije nego što sudjelujete u javnoj dražbi.

Zaključak

Dražbe nekretnina predstavljaju uzbudljiv način kupnje i prodaje nekretnina s brojnim prednostima za sve uključene strane. Razumijevanje procesa dražbi i priprema za sudjelovanje ključni su koraci za postizanje uspjeha. Nadamo se da su vam ovi savjeti korisni i da će vam pomoći ostvariti vaše ciljeve u kupnji ili prodaji nekretnina putem dražbi. Sretno!

Licitacija

.hr

info@licitacija.hr
Svakim danom 0-24
Licitacija.hr je vodeći portal za praćenje licitacija u Hrvatskoj.
Podaci su preneseni u dobroj vjeri te ne snosimo odgovornost za korištenje i točnost samih informacija.

© 2023 Licitacija.hr
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram